top of page
  • Kužinavalica

Maultaschen

U 17. st., tijekom tridesetogodišnjeg rata u Njemačkoj, gladni redovnici samostana Maulbronn su dobili veliki komad mesa, ali nažalost za vrijeme korizme. Zbog toga su došli na ideju da meso sakriju skupa sa špinatom u tjestenini, kako ih Bog ne bi uhvatio da jedu meso u korizmi. I tako je nastalo ukusno jelo zvano Maultaschen ili “Hergottsbscheißerle” koje je i dan danas poznato po cijeloj Njemačkoj.


Sastojci:

150 g kuhane govedine

150 g dimljene pancete

300 g mljevenog miješanog mesa

100 g bijelog kruha

500 g tijesta za tjesteninu

100 g poriluka

1 mrkva

20 g maslaca

400 g špinata

Dva rukohvata peršina

3 jaja

1 žumanjak

Malo soli i papra

Priprema:

Kuhanu govedinu i pancetu narežite na kockice. Poriluk i mrkvu očistite i narežite na kockice i propirjajte na maslacu. Listove špinata operite, blanširajte u kipućoj vodi, a zatim isperite u hladnoj vodi. Namočite kruh u vodu i ocijedite ga.

Stavite meso, slaninu, povrće, začinsko bilje i kruh kroz fini disk stroja za mljevenje mesa. Dobivenu masu dobro izmiješajte s mljevenim mesom i začiniti solju i paprom. Tijesto za tjesteninu tanko razvaljajte, podijelite dobivenu masu po tijestu, rubove ostavite slobodnima i premažite žumanjkom. Preklopite tijesto jedno preko drugog, odvojite Maultaschen i ostavite da se kuhaju u kipućoj mesnoj juhi otprilike 10-15 minuta.


Kazivala: Meike Klaus

Zapisala: Matilda Klaus

0 comments

Recent Posts

See All

Keške

bottom of page